5G internet – alt du behøver at vide

Da datateknologien 3G blev afløst af 4G, kom det hele til at gå meget hurtigere, men udviklingen er slet ikke slut endnu. Det næste, der kommer til at ske, er, at 4G bliver afløst af 5G, og når det sker, så skal du ikke længere bekymre dig om ventetid på din forbindelse på telefon og tablet.

Faktisk vil det hele komme til at gå så hurtigt, at du vil kunne up- eller downloade en hel masse billeder på ingen tid, eller hente en hel film ned hurtigere, end du kan nå at læse dens titel. Det lyder jo helt vildt, men faktisk kan det sagtens gå hen og blive en realitet – dog nok først i år 2020.

Indtil da må du gå og vente i spænding på et netværk, der overgår det netværk, vi kender på nuværende tidspunkt, med mange længder. Som hver eneste gang der kommer en ny generation af dataforbindelsen og mobilnetværket, som vi kender det, sker der en hel masse.

Ud over at læse konkret om 5G-nettet her nedenfor, så får du også et overblik over hele det mobile netværks historie lige fra 1G-netværket, der begyndte at eksistere fra år 1981, til 5G-nettet, der forventes lanceret i 2020.

Så meget hurtigere er 5G internet end det internet, du kender

5G internettet er hurtigere, end det internet, du kender, og for at sige det, som det er, er det faktisk rigtig meget hurtigere. Uden at sige for meget – for sådan noget som hastighed kan svinge en del – så er det sandsynligt, at den langsomste hastighed på 5G-netværket er omtrent 65 gange hurtigere end det internet, du lige nu kender som 4G.

Dog ser det ud til at have potentiale til på sigt (enhver generation af det mobile internet forbedres løbende over tid) at komme helt op på en hastighed, der hedder 1000 gange hurtigere end det internet, du kender fra i dag. Det er altså helt vildt, og det går langt ud over, hvad der lige sådan er til at forestille sig.

Skal vi tale i lidt konkrete termer, så kan hastigheden på den nuværende 4G-forbindelse komme op i nærheden af 80-100 Mbit per sekund, når den er hurtigst. I sammenligning kan hastigheden på 5G-nettet i teoretisk forstand komme helt op på noget, der hedder 10 Gbit per sekund.

Det er altså noget af en forskel. I forhold til et par øvrige hastigheder kommer det til at hedde omkring de 300 Mbit per sekund, når vi snakker hastigheden på download, og cirka 75 Mbit per sekund når vi taler upload. Andre features ved 5G-internettet er blandt andet, at der kommer en lavere forsinkelse (også kaldet ’ping’) på brugen af nettet.

Hurtig hastighed og lavere forsinkelse kan måske lyde som det et og samme, men i teknisk forstand er det to adskilte faktorer. Desuden kommer vi med 5G også til at se meget mindre til den nutidige kendsgerning, at der er en begrænsning på, hvor mange enheder der kan være på samme net på samme geografiske placering på en gang.

På 4G-netværket opleves denne begrænsning nu og da, når mange mennesker er samlet på et sted og alle ønsker at bruge internettet, fx i forbindelse med festivaller og større koncerter og lignende arrangementer.

5G Internet

5. generation af det mobilnetværk vi kender

Det mobile netværk kan bedst beskrives som vores digitale infrastruktur. Den er rigtig vigtig, da den gør, at vi kan kommunikere med hinanden og være forbundet, i øvrigt. Den er så vigtig, at den ikke længere er en ’feature’, men en fuldstændig uundværlig del af sammenhængskraften af hele vores samfund.

Når man ser på, hvor afhængige (på godt såvel som ondt) vi i dag er af det mobile netværk, er det faktisk direkte svært at forestille sig, hvor vi ville være, hvis ikke det mobile netværk eksisterede.

Mobilnetværkets 1. generation fra 1981

Mobilnetværket, der inden for en mindre årrække kommer til at eksistere i form af 5. generation, har altså på nuværende tidspunkt eksisteret i 4 forskellige former eller generationer. Hver generation har gennemsnitligt været på markedet i cirka 10 år, før den er blevet afløst af den næste.

Det samme ser ud til at komme til at ske igen. 1. generation af det mobile netværk var funktionsdygtigt fra 1981. Da det kom frem, og det mobile netværk altså var skabt, var det en fuldstændig banebrydende teknologisk opfindelse.

Sådan oplevedes det i hvert fald, selv om man med rette i forhold til nutidens netværk kan kalde 1G netværket for gammeldags. Netværket fra 1981 gjorde det muligt at ringe op til hinanden via trådløse forbindelser – altså telefoner, der ikke med kabel var koblet til telefonnettet.

Mobilnetværkets 2. generation fra 1992

Man kunne altså ringe til hinanden via trådløse forbindelser allerede tilbage fra 1981 – mange år før det blev udbredt overhovedet at have en mobiltelefon. Men tænk sig – det var ikke muligt at sende så meget som en sms. Dét blev det dog i 1992, hvor 2. generation af det mobile netværk blev lanceret.

Nyheden, der gjorde 2. generation til noget særligt i forhold til 1. generation, var netop, at det nu blev muligt at skrive små korte beskeder til hinanden på tekst.

Mobilnetværkets 3. generation fra 2001

Når vi taler 3G, er vi ved at være deroppe, hvor de fleste af os godt kan høre, at denne betegnelse har vi hørt før, og at denne type mobilnetværk sandsynligvis også er et, vi godt kan huske at have brugt. Netværket er fra 2001 fik sat internet på mobiltelefonen på dagsordenen.

Det blev nemlig muligt at gå online med sin mobiltelefon med 3G-netværket i 2001. Internetoplevelsen var selvfølgelig langt fra sammenlignelig med den internetoplevelse, vi har på mobile devices som telefoner og tablets i dag, men kimen til dagens mobilafhængighed blev altså mere eller mindre lagt allerede tilbage i 2001.

3G-internettet er blevet udviklet og forbedret flere gange løbende, og op mod lanceringen af 4G-internettet var der faktisk tale om et nogenlunde habilt trådløst netværk, om end 4G-netværket naturligvis er en del hurtigere og mere brugervenligt at benytte.

Mobilnetværkets 4. generation fra 2011

4G-internettet behøver måske ikke megen anden introduktion, at det er det internet, de fleste af os benytter i dag, når vi går på internettet fra mobilen og andre trådløse devices som tablets. Som vi kender det, kan vi hoppe på internettet over alt, hvor vi færdes (med undtagelse af en række ’huller’ der, hvor dækningen ikke rækker, men sådanne huller er nu altså undtagelsen og bestemt ikke reglen).

Vi kan nemt og hurtigt koble os op på trådløse netværk på alt fra restauranter og kaffebarer til offentlige pladser og banegårde, ligesom vi med mobilens eget trådløse netværk kan være online stort set hele tiden og stort set hvor som helst. Man kan jo på mange måder sige, at vi mere eller mindre kan ’alt’ med nutidens 4G-netværk, men sandheden er, at det ikke altid går så hurtigt, som vi nok gerne vil have det.

Streamer vi for eksempel programmer på telefonen, oplever vi hurtigere, at der kan opstå små ’hak’ og brud på forbindelsen, end vi gør, når vi streamer de samme programmer på computeren via en bredbåndsforbindelse.

Mobilnetværkets 5. generation, der forventes lanceret til brug fra år 2020

Med denne gennemgang er det altså tydeligt, at der er sket meget i mobilnetværkets udviklingshistorie, og 5G-internettet ser bestemt ikke ud til at komme til at skuffe, hvad udvikling og fornyelse angår.

For at sige det som det er, kommer vi til at få monsterhurtigt internet på mobile devices som telefoner og tablets, hvor ventetider på vores online forbindelse ikke rigtigt kan betragtes som en faktor, og hvor vi kan streame løs, hente løs, uploade løs og meget andet – naturligvis begrænset af, hvor meget plads vi har på vores mobile devices.

5G-internet kommer for alvor til at påvirke vores samfund

Set i et smalt perspektiv kommer 5G-internettet til at gøre vores internet på mobilen og andre trådløse devices så hurtigt, at vi sikkert i endnu højere grad end nu bliver digitale junkies, der kommer til at slås med mobilafhængighed, fysisk inaktivitet og alle de andre faldgruber, vi allerede nu ser ved for overdreven mobil- og internetbrug.

Men 5G-internettet kommer også til at gøre en masse godt og revolutionere en masse områder, der ligger ud over bare brugen af trådløse devices. Selvfølgelig kan man på nuværende tidspunkt kun spå om, hvilke nye ting der vil blive muliggjort af 5G-netværket, men nogle af de faktorer, der allerede på nuværende tidspunkt har været oppe og vende i branchen, er sådan noget som selvkørende biler.

Selvkørende biler har brug for en enormt stabil forbindelse for at være sikre nok til gængs brug, og der ser 5G-internettet ud til at blive en væsentlig hjælp. Desuden er 5G-internettet relevant for udviklingen af elektroniske artikler i hjemmet, der kobles til nettet – her kan for eksempel være tale om frysere og køleskabe og lignende ’almindelige’ husholdningselementer, der lige får en opgradering. Hvilke ændringer vi ellers kommer til at se i vores samfund, som følge af lanceringen af 5G-internettet, bliver det spændende at følge på tæt hold.

Anmeldelser af siden:

  • Sia Thomsen 10/10

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.