Dab-radio test 2020

Der er ikke noget bedre end at lytte til din yndlingsradiokanal, mens du bliver klar til en ny arbejdsdag eller måske bare til en stille stund med en god kop te og weekendens bedste podcast. Derfor er en radio for de fleste uundværlig, og i dag kommer man ikke udenom, at en DAB+ radio er vejen frem.

DAB-radioer kan opfange flere frekvenser end de analoge FM-radioer, og det gør en kæmpe forskel, når du gerne vil browse gennem de forskellige kanaler og have det størst mulige udvalg. Derudover er forbindelsen også langt bedre, så du i de fleste tilfælde slipper for alt den støj, der ellers ofte var på FM-radiokanaler.

DAB er også meget bedre tilpasset til den nutidige teknologiske verden, vi lever i, da næsten alle DAB-radiokanaler også transmitterer artisten og navnet på den sang, der spiller. Du behøver derfor aldrig mere gå glip af, hvad en fed sang hedder, for du kan bare se det på det smarte lille display på radioen.

Der er virkelig meget at vælge imellem, når du skal finde en god DAB-radio. Du kan få mange forskellige størrelser, nogle med lækkert, eksklusivt design, vælge fede ekstrafunktioner som for eksempel vækkeur eller internetforbindelse, og du kan få helt almindelig, god lyd i imponerende høj kvalitet. Du kan også vælge en DAB-radio med Bluetooth, så du også kan bruge den som højtaler. Du får langt mere for pengene, end du gør med en FM-radio, fordi radioen har mere end bare et anvendelsesformål, og selv den billigste DAB-radio vil i de fleste tilfælde have Bluetooth-funktion.

Vi har samlet en DAB-radio test, så du kan danne dig et overblik over de mange muligheder og finde frem til den bedste DAB-radio til dig og dine behov. Vi er sikre på, at du kan finde en DAB-radio, du kan lide, blandt de 6 udvalgte, som er:

  • Philips AE5220/12
  • Tivoli Audio PAL+
  • Pure Evoke CF-6
  • Scansonic DA88
  • Nordklang DAB300
  • Pure Pop Midi

Philips AE5220/12Dab-radio Philips ae5220 / 12

Pris: set til 579 kroner

Dette er en af de bedste DAB-radioer til prisen. Den er ofte udnævnt af anmelderne til at være en af de bedste på markedet, og den brillerer da også med både  design, lyd og features.

Designmæssigt har den en fornuftig størrelse og et smart håndtag, der gør den yderst nem at tage med overalt – hvilket især understøttes af batteriernes meget lave strømforbrug. Den har et klassisk look i træ, der kombinerer det moderne med en lidt mere retro DAB-radio.

Radioen har desuden fremragende lyd, så størrelsen har bestemt ikke en negativ indflydelse på lydkvaliteten her. En ulempe er, at du ikke kan tilslutte din telefon eller andre enheder, så du har kun radioen – men prisen set i forhold til den høje kvalitet af både design og lyd gør helt sikkert op for den mangel.

Tivoli Audio PAL+

Tivoli Audio PAL+

Pris: set til 895 kroner

Denne DAB-radio er mere kompakt og mindre end andre Tivoli-modeller, men det er ikke noget, der som sådan påvirker lydkvaliteten i dette tilfælde. Der er masser af kraft og god kvalitet bag lyden, og du kan endda selv sætte nogle af indstillingerne, så du kan skræddersy lyden til dine personlige præferencer.

Tivoli Audio PAL+ er en Bluetooth DAB-radio, så ud over at kunne lytte til radio og tilslutte en af dine enheder med AUX, kan du også gøre det trådløst med Bluetooth.

Designmæssigt er den meget enkel og stilren, og størrelsen gør, at den er perfekt til at tage med dig. Så hvis du er ude efter en diskret og kvalitetsmæssigt god DAB-radio til en god pris, som du desuden kan tage med på picnic eller hjem til en ven, er Tivolis lille DAB-radio Audio PAL+ perfekt for dig.

Pure Evoke CF-6

Pure Evoke CF 6

Pris: set til 2845 kroner

I vores DAB+ radio test er denne Pure Evoke radio klart den dyreste, men du får også rigtig meget for pengene. Anmelderne kalder den for en alt-i-en radio, der på mange måder kan erstatte hjemmets andre musikanlæg.

I denne DAB-radio får du både internetradio, Bluetooth-, høretelefon- og AUX-tilslutning og endda en CD-afspiller, så du har næsten alle tænkelige muligheder for tilslutning – en af manglerne er Google Cast, men det gør næsten ikke noget med alle de andre muligheder.

Størrelsesmæssigt er der tale om en ret stor DAB-radio, der faktisk vejer omkring 4 kg. Det er stort, men den passer godt ind næsten alle steder med sit træ-look og hvide front, og displayet foran er nemt at navigere i og passer godt ind i stilen.

Den store størrelse betyder, at der er rigtig god lyd. Anmelderne siger, at du næsten kan få den op til festniveau. Bassen er også både dyb og perfekt tilpasset den anden lyd og forstærkeren, og hvis du ikke er så vild med niveauerne, kan du selv indstille den til lige præcis din foretrukne lyd.

Scansonic DA88

Scansonic DA88

Pris: set til 446 kroner

Der er faktisk ikke meget, denne radio fra Scansonic ikke kan. Det er ikke ligefrem en lille DAB-radio, men størrelsen betyder også, at den har helt fantastisk lyd. Den har både en klar, afrundet lyd og en god, dyb bas.

Du kan afspille både via Bluetooth og AUX, og den fungerer også som vækkeur. Her får du desuden en DAB-radio med CD-afspiller, så du også kan få støvet nogle af de gamle favoritdiske af, der bare står i reolen og samler støv.

Designet i den fine Scansonic DAB-radio er også en af de helt store tiltrækningsfaktorer: den er nemlig designet som en retro DAB-radio, og looket gør sig rigtig godt i de fleste indretninger – træet passer for eksempel perfekt til en skandinavisk stil med minimalistisk indretning.

Nordklang DAB300

Pris: set til 699 kroner

Her får du en designmæssigt afdæmpet og relativt lille DAB-radio, men det betyder også, at den passer rigtig godt ind i de fleste rum, og er nem at flytte rundt på. Du kan også bruge din Nordklang DAB-radio som højtaler, fordi du kan tilslutte den med Bluetooth, og derfor er det også en stor fordel, at du kan tage den med dig rundt derhjemme, så du både kan have musik i stuen, køkkenet og på badeværelset, uden du behøver at installere apparater i alle rummene.

Du kan også tilslutte både høretelefoner og AUX-stik, og du kan endda oplade for eksempel din smartphone via et USB-kabel, mens du spiller musik fra den.

På trods af den lille størrelse, får du faktisk en ret god lyd, og selvom bassen lider lidt under størrelsen, kan den sagtens være med. Du kommer i hvert fald ikke til at mangle noget på lydsiden, når du hører dine yndlingssange i radioen.

Pure Pop Midi

Pure Pop Midi

Pris: set til 878 kroner

I denne DAB+ radio test har vi hele to radioer fra Pure, og denne er en prisvenlig, lille DAB-radio, der virkelig giver kvalitet for pengene. Og netop størrelsen er noget af det mest bemærkelsesmæssige ved den – den måler kun 9×10 cm, og kan derfor virkelig siges at være handy og til at placere de fleste steder. Den er blandt andet perfekt på sengebordet, fordi den også fungerer som vækkeur, der bruger en radiokanal som vækkesignal.

Du kan tilslutte høretelefoner og et AUX-stik, så du kan spille din egen musik på den. Derudover kan den bruge batterier, så du kan tage den med dig overalt – hvilket den lille størrelse også virkelig indbyder til.

På lydfronten lider den lidt under den lille størrelse, men hvis du bare er ude efter en radio til vækkeur og til at have med på udflugter eller lignende, er den helt perfekt.

Ofte stillede spørgsmål

Der kan melde sig mange spørgsmål, hvis du overvejer at investere i en DAB-radio. Nedenfor har vi samlet nogle af de mest stillede. Vi svarer kort på spørgsmålet i første afsnit, og hvis du vil vide mere, kan du læse det uddybende svar, der følger efter.

Hvilken DAB-radio skal jeg købe?

Det afhænger af dine behov og dine præferencer. Er lyden vigtigst, skal du gå efter en af de større DAB-radioer, men hvis designet vægter højt, kan du måske gå lidt på kompromis med lydkvaliteten og i stedet vælge en mindre og mere diskret model.

Vi oplever ofte, at der bliver spurgt: hvilken DAB-radio er bedst? Hvis du har læst vores test ovenfor, står det måske også klart for dig, at der er mange parametre at tænker over, når du skal vælge en DAB-radio – for hvad er den bedste DAB-radio for dig?

Du bør tænke over, hvad du helt præcist leder efter. Handler det hele om lyden? Har du et budget? Eller måske skal den bare have et fedt design, der passer perfekt ind i din indretning?

En af de udslagsgivende elementer er størrelsen. Her spiller lyden også ind, for hvis du går meget op i lyden, er det i de fleste tilfælde de større radioer, du skal lede blandt. Hvis en kompakt størrelse til gengæld er vigtigere for dig end topkvalitet på lydsiden, kan du som det første spørge dig selv, hvor den skal stå. På badeværelset eller på sengebordet er der typisk ikke særlig meget plads, men hvis den skal stå i stuen eller køkkenet, har du ofte langt større råderum. Måske skal radioen endda erstatte et minianlæg eller lignende, og så kan du sagtens vælge en af de store modeller.

For at tale lidt mere om lyden, er det netop det, der er vigtigst for de fleste. Hvis du skal have en altomfavnende, klar og dyb lyd med en bas, der virkelig kan noget, skal du typisk op i nogle af de store modeller. En større radio betyder potentielt set større lyd, og derfor kan det være en fordel for dig at gå lidt på kompromis med størrelsen og vælge en stor DAB-radio, så du kan få den bedst mulige lyd.

Designet kan også have rigtig meget at sige. Er du ude efter en retro DAB-radio, en radio i en helt bestemt farve, eller skal den bare være så diskret som muligt? Der kan være stor forskel på udseendet, og for eksempel displayet kan også gøre en forskel. Nogle displays er store og har plads til app-ikoner og masser af tekst, mens andre kun lige har plads til radiokanalens navn og måske navnet på sangen og kunstneren.

Sidst, men ikke mindst, er der ekstrafunktioner at tænke på. Her er det især tilslutningsmulighederne, der spiller ind. Mange DAB-radioer har Bluetooth-tilslutning, hvilket er en kæmpe fordel, fordi du nemt kan koble din smartphone eller andre enheder til radioen og spille din egen musik. Andre har AUX-stik, som giver samme resultat, men selvfølgelig kræver et kabel, og derfor begrænser bevægelsesfriheden en smule. Måske du også vil have et vækkeur i din radio, så du kan blive vækket blidt om morgenen af din yndlingskanal – det findes efterhånden i de fleste DAB-radioer, men ikke alle. Du kan endda også få radioer med CD-afspiller, internetkanaler og opladningsfunktion, og det er alt sammen noget, du skal overveje, inden du køber.

Hvordan virker DAB-radio?

DAB og DAB+ er digitale radiosignaler. Ved FM-frekvenser kunne der kun være en radiokanal på hver frekvens, og derfor derfor begrænsede pladser. Med DAB er mulighederne uendelige, så du kan fange et hav af forskellige digitale radiokanaler og lytte til alle genrer af musik, debat og meget mere.

Du hører sikkert radio rigtig ofte, og måske ved du godt, at der er noget med FM og DAB, men det kan alligevel være svært at holde styr på det hele. For hvad er en DAB-radio egentlig? Her er det nemmest at se på forskellen mellem FM og DAB for at få et overblik.

De klassiske FM-signaler bruger frekvenser, og der skulle gerne være langt mellem disse frekvenser, og kun én kanal per frekvens. Derfor var der ikke særlig mange kanaler at vælge imellem. Med DAB bruges der ikke frekvenser, og der er derfor heller ikke længere noget med “at have sin egen kanal” med DAB+ signalet.

Det har givet mulighed for mange flere kanaler, end der før var, og eftersom signalet kan tilkoble sig flere forskellige master, er det også sjældent, at der er “knas på linjen” – til forskel fra FM-signalet, der desuden blev lukket i 2019.

Måske har du tænkt over forskellen på DAB og DAB+, og det forstår vi godt. DAB-radioer er en betegnelse for både DAB og DAB+. Hvis din DAB-radio er fra før 2012, kan den højst sandsynligt ikke modtage DAB+ signalet, men så er det jo godt, at du her har en komplet guide til at finde en helt ny DAB-radio!

Hvad koster en DAB-radio?

Prisen på en DAB-radio afhænger af, hvor mange og hvilke funktioner den skal have. Du kan finde gode DAB-radioer i alle prisklasser, så du kan sagtens få god kvalitet, uden at sprænge budgettet.

Som vores test af DAB-radioer viser, svinger priserne rigtig meget, og det betyder, at du har meget at vælge imellem.

Testen viser også, at den bedste DAB-radio nok ligger i den dyre ende, men at den billigste DAB-radio også sagtens kan være med, hvis du ikke har tårnhøje krav.

Det handler meget om, hvad dine behov er. Hvis du er en stor lydnørd, er det måske en klog investering at vælge en af de dyrere radioer i meget høj kvalitet og med fede funktioner som en DAB-radio med Bluetooth. Hvis du derimod bare gerne vil høre radio, når du laver mad i køkkenet eller svinger gulvmoppen, kan du sikkert sagtens gå efter en af de lidt billigere modeller, der opfylder dit grundlæggende behov for radioer.

Originale kilder i vores DAB+ radio test

I denne artikel har vi ikke selv testet de forskellige radioer. Vi har i stedet gjort brug af andre testkilder, hvor vi, når det har været muligt, har taget udgangspunkt i de originale testkilder, deriblandt:

Anmeldelser af siden:

  • Ea D. Theisdahl 10/10

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.