Optimér din søvn med en topmadras

Søvnen er noget af det vigtigste, vi har! Der er ikke noget bedre end at ligge sig i sin seng efter en lang dag, krybe ned under dynerne og glæde sig til en ny dag efter en god nats søvn.

Noget af det vigtigste er at have en seng, der overhovedet gør det muligt for os at sove godt. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige madrastyper, materialer og fjedre, og hvordan er det lige med den topmadras, de fleste anbefaler, at man også køber? Netop topmadrassen kan vise sig at være en af de vigtigste komponenter, og selvom du får at vide, at en topmadras er en god ting, hvorfor så bruge flere penge på det, når du lige har købt en ny boksmadras eller kontinentalseng?

En topmadras er faktisk næsten uundværlig, idet den først og fremmest er med til at skræddersy din seng til dine behov. Den forbedrer nemlig din sengs komfort ved at give støtte på lige den måde, du har brug for, alt efter hvilken topmadras du vælger. Hvis du har ondt i ryggen, kan du for eksempel vælge en trygaflastende topmadras, der er den bedste topmadras, du kan finde, til dårlig ryg.

Ud over at kunne imødekomme dine kropslige behov, beskytter topmadrassen også din seng, så den kan holde længere. Selvom du ikke vælger en billig topmadras, men køber en af de lidt mere luksuriøse udgaver, vil sengen næsten altid være dyrere end topmadrassen. Derfor er det en klar fordel, at det er topmadrassen, du skifter ud, hvis den begynder at blive slidt.

Når du har en god topmadras, der passer til din krop og til det, du kan lide at ligge i, er det meget nemmere at få en god nattesøvn. Du slipper for at ligge og vende og dreje dig, fordi din seng er for hård eller blød, og du vågner op uden at have ondt i for eksempel ryggen eller hofterne, fordi topmadrassen tilpasser sig din krop.

Det betyder din søvn for dig

Flere undersøgelser viser, at vores søvn hænger sammen med vores psykologiske velvære, så en dårlig nats søvn kan give os flere problemer gennem dagen. Blandt andet kan det påvirke vores hukommelse, så hvis du ikke får nok søvn, kan det påvirke både arbejde, skole og hverdagens små pligter, der kræver, at du kan huske for eksempel, hvad du skal købe til aftensmaden, og at du lige skal have vasket den der helt specielle skjorte, så den er klar til dit vigtige møde dagen efter.

Med for lidt søvn er det ikke muligt for os at yde vores bedste i løbet af dagen, da vores hjerne ikke har fået den hvile, den har brug for. Om natten bearbejder vores hjerne nemlig alle de mange indtryk, vi har fået i løbet af dagen, så hvis du ikke sover nok – eller sover dårligt – slukker  din hjerne aldrig helt, så den kan gøre det, den skal.

Lider du af for lidt søvn og dårlig nattesøvn i længere tid, er der dog alvorligere bivirkninger end de ovennævnte. Dit immunforsvar svækkes, og risikoen for blandt andet diabetes, overvægt og hjerteproblemer øges.

Derfor er det rigtig vigtigt, at du husker at have fokus på en god nattesøvn og generelt en god søvnrytme. Det er meget forskelligt, hvor meget søvn vi hver især har brug for – det ændrer sig gennem livet og kan variere meget alt efter fysik, arbejde og lignende.

Eksperter har lavet en vejledende inddeling, der viser, hvor meget søvnbehovet varierer. For eksempel kræver skolebørn 9-11 timer, unge teenagere 8-10 timer og voksne 7-9 timer.

Men du kan selvfølgelig have svært ved at sove, selvom du planlægger dine dage efter den rette mængde nattesøvn. Måske kan du ikke falde i søvn eller sover uroligt, og det kan være rigtig frustrerende, hvis det strækker sig over længere perioder.

Hvad kan du gøre for at forbedre din nattesøvn?

Der er nogle ting, du selv kan gøre, hvis du har problemer med at sove. En af de mest simple er at lade din hjerne slappe helt af, lige inden du skal sove – dvs. ingen smartphones, tablets eller lignende. Undersøgelser viser nemlig, at lyset (selvom du skruer ned for det) ikke er godt for dine øjne og din hjerne, lige inden du skal sove. Læg dig med en bog eller sæt noget beroligende musik på i stedet for – så kan din hjerne langsomt give slip på dagens stress og jag, så du kan falde roligt i søvn.

Du kan også drikke en kop afslappende te med baldrian eller kamille, der er med til helt naturligt at lade din krop slappe af inden sengetid.

En anden ting er selvfølgelig at sørge for, at din seng er så god, at den skaber de bedste forudsætninger for din nattesøvn. Derfor er vores guide til at vælge en topmadras rigtig god, hvis du har problemer med at falde i søvn eller sover dårligt. Med den rigtige topmadras kan du nemlig skræddersy din seng og din komfort efter dine behov, så din krop kan slappe helt af, når du lægger dig.

Så gå endelig på jagt efter en topmadras, der lever op til dine søvnbehov, og nyd, at din nattesøvn optimeres, så du får mere energi og overskud i hverdagen.

Nedenfor har vi lavet en lille guide til topmadrasser, så du kan vælge den helt rigtige, og længere nede finder du også en topmadras test, der kan give dig en idé om, hvilke topmadrasser på markedet du kan gå efter.

Sådan vælger du den bedste topmadras

Der er flere ting at tænke over, når du skal vælge din næste topmadras. Det er dine egne behov, der bestemmer, hvilken type topmadras der er perfekt for dig. Har du det for eksempel varmt om natten? Har du ondt i ryggen? Vender du dig meget? Er du allergisk over for noget? Alle disse spørgsmål er relevante, og herunder kommer vi med nogle fordele ved en topmadras samt nogle af de vigtigste ting at overveje, når du skal vælge den bedste til dine behov.

Opdatér din seng billigt

Som nævnt ovenover er det en fordel, at topmadrassen kan skiftes ud, uden du behøver købe en helt ny seng. Dine behov kan nemlig ændre sig med tiden. Engang skulle du måske helst have en blød topmadras, men nu er en hård topmadras bedre. Måske får du det nu meget varmere om natten, end du gjorde sidst du købte topmadras, og i så fald bør du overveje at købe en latex topmadras. Det er en nem og relativt billig måde give din seng nyt liv, hvis madrassen i sig selv stadig er i god stand.

Hygiejne

En af de helt store fordele ved at have en topmadras er, at det er mere hygiejnisk. De fleste topmadrasser kan nemlig vaskes, og selv hvis de ikke kan, har du stadig – som nævnt ovenfor – bedre mulighed for at skifte topmadrassen end sengen. En topmadras, hvis betræk ikke kan vaskes, kan desuden luftes udenfor. Det siges, at en god topmadras gerne skal kunne holde i fem år, før den behøver blive skiftet ud.

Hygiejnemæssigt er en topmadras derfor en rigtig god idé – vi sveder nemlig alle sammen, når vi sover, og hvis du ikke har en topmadras, går det direkte ned i sengen, der kan få skjolder og begynde at lugte. Du kan også risikere at spilde i sengen, og uden en topmadras er det også direkte ned i madrassen. Når du har en topmadras, der kan vaskes helt – eller som minimum betrækket – ved du, at du altid kan få sved og andet ud af madrassen, så du kan være sikker på at sove rent og hygiejnisk.

Materialer

Der findes mange forskellige materialer til topmadrasser, og de kan alle noget forskelligt. Nogle af dem er gode til at tilpasse sig skiftende temperaturer, nogle er trykaflastende, og andre igen er allergivenlige eller endda bæredygtige.

Man siger, at topmadrassen har en kerne af et bestemt materiale, og nogle af de mest almindelige er Memory skum og latex. Der findes forskellige typer af hver af materialerne, men der er nogle grundlæggende kvaliteter ved hvert materiale.

Topmadras i Memory skum

Helt grundlæggende er en Memory foam topmadras (som den ofte kaldes i stedet for Memory skum) en trykaflastende topmadras, og er derfor rigtig god til folk med dårlig ryg eller andre gener.

Trykaflastende topmadrasser som netop Memory skum topmadrasser former sig efter kroppens tryk og føles på samme tid både rigtig bløde og giver god aflastning af de områder af kroppen, der ligger størst vægt på madrassen.

Topmadras i latex

Latex topmadrasser er meget gode til at tilpasse sig temperaturer, og er desuden både fugttransporterende og selvventilerende. Det er en stor fordel, hvis du har tendens til at få det varmt i løbet af natten og derfor er ude efter en kølende topmadras.

Vælg en latex topmadras med høj densitet, idet den derfor giver så god støtte som muligt, uafhængigt af hvor meget du vejer. Den føles typisk fastere end en topmadras med Memory skum, men den er ikke hård.

Størrelse

Størrelsen på din topmadras skal selvfølgelig passe til din seng, men hvis du står og skal købe det hele på samme tid, er det en rigtig god idé at tænke lidt ekstra over størrelsen. Der er nemlig forskellige fordele ved de mange størrelser.

Topmadras 140×200

En af de mest almindelige størrelser er 140 i bredden, der er en mindre dobbeltseng og dermed også en dobbelt topmadras. Det er en rigtig god størrelse, hvis du enten sover alene, eller hvis I som et par ikke behøver meget plads hver især. Det er en rigtig god størrelse til mindre soveværelser, teenageværelser eller lignende.

Topmadras 160×200

En lidt større model er en topmadras på 160 cm i bredden. De 20 ekstra centimeter kan gøre en del, især for et par. Det er stadig en størrelse, der passer ind i rigtig mange rum, og som stadig kan vendes og drejes relativt fleksibelt, hvis rummet er til det.

Hvis du godt kan lide den bredde, men er ude efter to enkeltmadrasser, fordi de måske skal have forskellig hårdhed, kan du også finde en topmadras på 80×200 cm.

Topmadras 180×200

180 cm er standardbredden for dobbeltsenge, der består af to sammensatte enkeltsenge på hver 90 cm i bredden. I disse tilfælde er en topmadras en rigtig god løsning – så undgår I at kunne mærke den irriterende revne mellem de to madrasser.

Hvis I har to elevationssenge ved siden af hinanden, kan I vælge en split topmadras på 180×200. En topmadras til elevationssenge gør, at du kan hæve og sænke din seng uafhængigt af sengen ved siden af, samtidig med, at du stadig slipper for revnen i midten.

Skal sengen være lidt længere, kan du vælge en topmadras på 180×210 cm, der med de ekstra 10 cm i længden er rigtig god, hvis du er høj eller bare godt kan lide at brede dig lidt ekstra.

Mindre størrelser

Hvis du har en mindre seng, som du gerne vil finde en lækker topmadras til, kan du også sagtens det. Fra de fleste mærker kan du vælge en topmadras på 70×200 cm, der passer rigtig godt til mindre værelser, teenage- eller børneværelser eller måske til et sommer- eller kolonihavehus.

Pris

Hvis du har et budget, kan det helt sikkert også sætte nogle begrænsninger for dit valg af topmadras. Du kan sagtens finde en billig topmadras, der er rigtig god og passer til dine behov, men mange af madrasserne i de højere prisklasser kan også mere og rangerer højere på komfort-scoren.

Du kan dog ofte finde en god topmadras på tilbud, så du kan udnytte dit budget lidt bedre.

Test af topmadrasser 2020

For at du kan danne dig et overblik over markedet for topmadrasser, har vi samlet fire topmadrasser og stillet dem op over for hinanden, så du nemt kan sammenligne fordele og ulemper.

Vi gør opmærksom på, at vi ikke selv har testet de forskellige topmadrasser, men at vi har samlet testresultaterne fra originale kilder som Testfabrikken.dk, Senge-testeren.dk og Forbrugermagasinet.dk.

De fire topmadrasser er:

  • Mayan Pulse
  • Visco Air Memory Skum
  • Latex Prestige
  • Mayan Green

Mayan Pulse

Mayan Pulse topmadras

Pris: set til 6499,- (180×200), 6799,- (180×210)

Mayan Pulse topmadrassen er testvinder i mange tests og er en allergivenlig topmadras i latex, der er 100 % CO2-neutral og svanemærket. Betrækket har desuden et bestemt certifikat, der sikrer, at det er testet for skadelige stoffer, så der er tale om en allergivenlig topmadras på alle områder.

Den er produceret med den såkaldte SonoCore-metode, der gør den mere fleksibel, holdbar og åndbar end andre topmadrasser.

Det specielle betræk er desuden fugt- og svedafvisende, så sammen med den kølende latex-kerne er det en perfekt topmadras, hvis du har tendens til at få det varmt om natten.

Derudover er latex-kernen på hele seks centimeter, hvilket er rigtig godt for niveauet af støtte, du får fra den.

Køb i 180 x 200 hos Bedrenaetter.dk.

Køb i 180 x 210 hos Bedrenaetter.dk.

Visco Air Memory Skum

Visco Air Memory Skum

Pris: set til 2199,- (180×200), 2499,- (180×210)

Ifølge anmelderne er Visco Air Memory Skum topmadrassen en af de bedste topmadrasser på markedet med Memory skum. Skumkernen er på seks cm, og den aflaster dermed din krop rigtig godt i løbet af natten.

Betrækket er åndbart, så varmen afledes, hvilket er en stor fordel ved en Memory skum topmadras, der ellers ikke normalt afgiver varme særlig godt. Derudover kan det tages af og vaskes ved hele 60 grader, så du kan bruge den i endnu længere tid, uden den bliver uhygiejnisk.

Den er perfekt til dig med ondt i ryggen eller hofterne eller med andre led- eller muskelsmerter, da skummet former sig perfekt efter din krop, når du sover.

Køb hos Sengefabriksudsalg.dk.

Latex Prestige

Latex Prestige topmadras

Pris: set til 2499,- (180×200), 2599,- (180×210)

Latex Prestige topmadrassen har en rigtig fin balance mellem kvalitet og pris, og da den derudover er allergivenlig, er det en rigtig god topmadras.

Latex-kernen er på fem cm, og derfor får du rigtig god støtte, lige meget hvilken kropstype du har – elasticiteten i latexen gør nemlig, at den følger dine bevægelser og din krops kurver rigtig godt.

Der er tale om en fast topmadras, men den er ikke hård, så den er rigtig velegnet til folk med rygproblemer.

Topmadrassens betræk er behandlet med et bestemt stof, der aktivt modvirker for eksempel husstøvmider, og derfor er den yderst allergivenlig. Du kan derudover vaske topmadrassen.

Køb i 180 x 200 hos Bedrenaetter.dk.

Køb i 180 x 210 hos Bedrenaetter.dk.

Mayan Green

Mayan Green topmadras

Pris: set til 5999,- (180×200), 6299,- (180×210)

Denne Mayan Green topmadras er af mange testkilder kåret som bedst i test, og den udmærker sig især ved at være allergivenlig, CO2-neutral, bæredygtig og 100 % økologisk. Madrassen har en kerne af latex på seks cm, og derfor får du rigtig god støtte hele natten.

Den ligger i den dyrere ende af prisskalaen, men du får også rigtig, rigtig meget for pengene. Med den faste kerne er det en af de rigtig gode latex topmadrasser, der virkelig støtter op om kroppen, og derudover er den velegnet til alle vægtklasser, idet materialet er meget fleksibelt og elastisk.

Pga. latexen er den rigtig god, hvis du får det varmt om natten, da materialet køler og er både sved- og fugttransporterende.

Er du ude efter en allergi- og miljøvenlig topmadras, der kan lidt af det hele og er i rigtig høj kvalitet, er en Mayan Green topmadras et af de bedste bud.

Køb i 180 x 200 hos Bedrenaetter.dk.

Køb i 180 x 210 hos Bedrenaetter.dk.

Tre gode spørgsmål om topmadrasser

Hvilken topmadras skal man vælge?

Om du skal vælge en topmadras med en kerne af latex, Memory skum eller noget helt tredje, kommer helt an på, hvilke behov du har. Hvis du har ondt i led eller muskler eller lider af andre smerter, er en Memory skum topmadras oplagt, men hvis du har det meget varmt om natten, ville du blive gladest for en topmadras med en latex-kerne.

Størrelsesmæssigt kommer det også an på, hvilken seng du har – hvilket igen kommer an på, om du sover alene eller har en partner, eller hvor stort rummet er.

Hvor ofte skal man skifte topmadras, og hvor længe holder en topmadras?

Det er meget forskelligt, hvor ofte topmadrassen skal skiftes, for topmadrasser holder kvaliteten, fastheden og renheden forskelligt, alt efter mærket, kernen, osv.

Hvis betrækket kan skiftes, forlænges levetiden for madrassen, mens den forlænges endnu mere, hvis du kan vaske hele madrassen. Det anbefales typisk at udskifte din topmadras efter 5-6 år, men det kommer meget an på kvaliteten.

Hvis du vælger en af de billigere modeller, er det måske af komfortmæssige årsager bedre for dig at skifte den før. Det kan også være, at din krop ændrer behov, og i så fald bør du skifte din topmadras, lige meget hvor gammel den er.

Hvordan renser jeg min topmadras?

Ved mange topmadrasser kan du tage betrækket af, så du kan vaske det i din egen vaskemaskine. Hvis hele madrassen skal rengøres, kan du gå til en professionel, der har kendskab og udstyr til en rensning af topmadras.

I forhold til rens af topmadras derhjemme, kan du også pletvaske den, hvis du ikke har mulighed for at vaske den på andre måder. Med lidt vaskemiddel på en svamp kan mange pletter fjernes nænsomt – du skal huske aldrig at gnide på pletten og altid prøve at suge så meget væske op som muligt, hvis det er en våd plet. Sug sæben fra vaskemidlet op med en ny, opvredet klud eller svamp, og lad madrassen lufttørre.

Anmeldelser af siden:

  • Hannah C. Klein 10/10

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.