Sådan sætter du gode træningsmål – som du rent faktisk kan nå

Træning er godt for både krop og sind. Drømmer du om at blive stærkere, god til at løbe eller få mere overskud og energi i hverdagen, er der ikke andet for end at hoppe i træningstøjet og komme i gang. Er du ikke vant til at træne, eller er du gået helt i stå med træningen, kan det dog være noget af en udfordring at komme i gang.

I den forbindelse kan det være effektivt at sætte træningsmål for dig selv. Det hjælper dog ikke noget blot at sætte målene og gå i gang uden at tænke videre over det: Det kan gøre det svært for dig rent faktisk at komme i mål med dem.

Derfor giver vi dig her fem råd til at sætte gode mål for dig selv, inden du giver dig i kast med træningen. Og vigtigst af alt: at sætte mål, som du har mulighed for at nå.

Overvej en personlig træner

Du kan sagtens sætte træningsmål og komme godt i gang med dem uden en personlig træner. Men hvis du ikke helt ved, hvor du skal starte, eller hvis du før har trænet efter et mål uden at nå det, kan en personlig træner være en rigtig god løsning.

Vælg for eksempel Knaap.dk, som er en personlig træner i Valby, der kombinerer personlig træning, coaching og kostvejledning i ét og samme forløb. Det sikrer, at du kommer godt fra start, får sat dig nogle gode mål og får de rette redskaber til at nå dine mål – og til at holde fremskridtene ved lige, når dit forløb er slut.

Definer motivationen bag dine mål

Før du kan sætte dine mål, skal du sikre dig, at du har viljen til at arbejde for at nå dem. Det vil sige, at du skal definere motivationen bag dine mål. Vil du gerne tabe dig? Få store muskler? Blive stærkere? Er det for at få en sund og stærk krop nu og i fremtiden? Eller det for at komme til at passe de jeans, du har købt et nummer for lille?

Det er ikke alle grunde bag dine mål, der er lige holdbare – og med det menes, at hvis ikke motivationen er stærk nok, kan det være svært at følge det til dørs. Sørg for at sætte mål med en god motivation bag sig, som du er sikker på, kan få dig gennem træningen, selv når det bliver hårdt.

Gør dem målbare og sæt klare rammer

Du bør også være klar over fra starten, hvordan du skal måle dine mål. Med andre ord skal de være målbare. Det kunne for eksempel være hurtigste tid på x antal kilometer, en 1RM for forskellige styrkeøvelser som bænkpres, squat og dødløft, samlet tid i planke eller antal centimeter i taljen, over hofterne og rundt om armene. Sætter du dig eksempelvis et mål om at tabe dig, kan du bruge dine målinger fra dag 1 til at holde styr på, om du opnår fremskridt i dit vægttab, og er dit mål en 1RM på 200 kg i bænkpres, kan du bruge din oprindelige 1RM til at planlægge, hvordan du skal træne for at nå 200 kg inden for din tidsramme.

Og netop tidsrammen er en vigtig del af at sætte realistiske mål. Sæt klare rammer fra starten om, hvornår du forventer at nå dine mål, hvor mange gange eller timer du vil træne om ugen, og hvor meget du må justere dine rammer. Måske finder du ud af undervejs, at du har sat barren for højt – det er også okay, men det skal ikke skyldes, at du ikke har sat klare rammer fra starten, så du bliver ved med at udskyde træningen og springe over, hvor gærdet er lavest.

Sæt mål og delmål

En måde at holde motivationen undervejs og sørge for at komme i mål er at lave både mål og delmål. Hvis dit mål er at løbe et maraton om et år, kan du nemt komme til at miste fokus undervejs, fordi tidsrammen er så lang. Sæt nogle delmål undervejs som at kunne løbe 5 km uden stop efter to måneder, 10 km på under en time efter 5 måneder, et halvmaraton efter 7 måneder – og så er næste mål maratonet, som du med fokuseret og målrettet træning godt kan blive klar til på de resterende måneder.

Lige meget om dit mål er et maraton, mere styrke eller et vægttab er delmålene en god idé. Det er en lille sejr, hver gang du når et delmål, og det giver endnu mere blod på tanden til at nå dit mål.

Hav fokus på træningsglæden

Hvis du vil være sikker på at nå de mål, du har sat for dig selv, er der én ting, du skal huske: din træningsglæde. Mister du den undervejs, er det næsten lige meget, hvor omfattende og gennemarbejdet en træningsplan du har, hvor langt et forløb du har med en personlig træner, eller hvor mange gange om ugen du tvinger dig selv i træningstøjet.

Sørg derfor for at sætte mål, der giver mening for dig. Hvis du altid har hadet at løbe, skal du måske sætte et mål om en lang cykeltur i stedet for et maraton, og hvis du keder dig i maskinerne i fitness, skal du måske finde alternative styrketræningsaktiviteter i stedet for at føle dig fanget i en stationær maskine. Lav træning, der er sjovt for dig, prøv nye træningsformer og tænk ud af boksen for at holde glæden ved lige. Når du er glad for træning, selv når det er hårdt, er det meget nemmere at nå dine mål.

Anmeldelser af siden:

  • Klara Ø. Klein 10/10

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.