Soveposeguide: Sådan vælger du den bedste sovepose

Skal du overnatte i naturen, kommer du ikke uden om en sovepose. En sovepose i god kvalitet er uundværlig, lige meget om du sover i telt, shelter eller under stjernerne. Der er mange modeller at vælge imellem, og der er stor forskel på, hvilken du skal vælge, alt efter hvad du skal bruge den til. For eksempel skal en backpackersovepose være letvægts og kompakt, så du kan vandre med den på ryggen, mens campingsoveposer kan være rummelige og tunge, uden det gør noget.

Inden du køber en sovepose, skal du derfor tænke over, hvad du skal bruge soveposen til, i forhold til hvad den skal kunne. Der er blandt andet temperaturer, materialer og former at overveje, og det hele kan kombineres på forskellige måder for at give forskellige resultater. På friluft.dk finder du et bredt udvalg af soveposer – det giver dig en masse at vælge imellem, så du kan finde den helt rigtige, der passer til dine behov. Friluft.dk har soveposer til både mænd, kvinder og børn, så der er til hele familien. Når du har fundet din sovepose, kan du også kigge det andet outdoor-udstyr igennem på friluft.dk, så du kan købe alt, hvad du skal bruge – ét sted.

Men første skridt er soveposen, og det er også noget af det vigtigste for at sikre en god nats søvn uden enten frost i fødderne eller en saunafornemmelse i posen. Vi gennemgår nogle af de vigtigste parametre, som du bør have i tankerne, og svarer til sidst på nogle af de oftest stillede spørgsmål. Så bør du være godt klædt på til at investere i din nye sovepose.

Forstå temperaturangivelserne

Det vigtigste ved en sovepose er temperaturvurderingen. Den fortæller, hvor lave temperaturer soveposen kan klare, og hvor høje de kan være, før det bliver ubehageligt varmt i den. Her tages der kun hensyn til soveposen i sig selv og ikke til forskelle i påklædning, udstyr, kropstyper, vejrforhold osv. Derudover kan producenterne også udføre deres egne test, hvilket kan give små afvigelser. Temperaturerne er derfor vejledende, men de er uundværlige, når du skal finde den rigtige sovepose.

De to mest brugte angivelser er komforttemperatur og ekstremtemperatur. Der skelnes ofte mellem mænd og kvinder, når der tales om soveposetemperaturer. Komfort omfatter den temperatur, en gennemsnitlig kvinde føler sig tilpas i, mens ekstrem omfatter overlevelsestemperaturen for en gennemsnitlig mand – det vil sige, at du bliver holdt i live, men at det bestemt ikke er komfortabelt eller sundt i længere tid.

Bestem dig for et materiale

Materialet har meget at sige om, hvor varm soveposen er, og hvad den er god til. Du skal kigge på ydermateriale, indermateriale og isolering. Yder- og indermaterialet er typisk polyester eller nylon, fordi det er åndbart. Skal soveposen være holdbar til mere ekstreme forhold, skal du kigge efter en med forstærkede materialer, og du også kan kigge på modeller med en særlig belægning, der gør den vindtæt og vandafvisende.

Isoleringen, eller fyldet, er enten dun eller syntetisk. Et syntetisk fyld giver en mere budgetvenlig sovepose, der er hurtigttørrende og allergivenlig. Så kan du hurtigt tørre soveposen, hvis den bliver våd på turen, og hvis du er et sted med høj luftfugtighed, er det derfor også det bedste valg. Den er også nem at rengøre, fordi du kan vaske den med almindeligt vaskepulver og bare hænge den til tørre bagefter.

Dun er et dyrere valg, men så holder soveposen også meget længere tid. En sovepose med fiberfyld holder 5-10 år, hvis du passer godt på den, mens en dunsovepose holder helt op til 15 år. Dun er lettere end fyld, så du får en sovepose, der har den perfekte balance mellem varme, isolering og vægt. Er du på lange vandreture er dun derfor det bedste valg. Og så er den også mere kompakt end en fibersovepose, så den ikke fylder for meget i oppakningen.

Tænk over størrelsen og formen

Både størrelsen og formen har meget at sige om, hvad du kan bruge soveposen til. Den mest almindelige sovepose har en mumieform, hvor den bliver smallere ned mod fødderne. Det gør den bedre til at holde på varmen end for eksempel en rektangulær sovepose. Den rektangulære er derfor bedst til sommerture og indendørs overnatning, mens den anden kan bruges til lavere temperaturer.

Du bør også tænke over længden på soveposen. Hvis den er for lang, kan det være sværere at holde varmen i den. Du kan løse det ved at binde enden sammen, og nogle modeller giver også mulighed for at tilpasse længden. Hvis du sover i meget lave temperaturer, bør du vælge en sovepose, der ikke er alt for stor eller for lille. Der skal være nok plads til, at der er luft omkring dig for at skabe varme, men ikke så meget plads, at der er for meget rum at varme op, for så kan du ende med at komme til at fryse.

Overvej en liner til soveposen

Lige meget hvilken sovepose du vælger, er en liner – en såkaldt lagenpose – en god investering. Den kan give en smule mere varme, men den vigtigste funktion er beskyttelse mod snavs og fugt. Det er især relevant, hvis du har en sovepose med dunfyld, der er sværere at vaske end en med fiberfyld – så er det nemmere at smide lagenposen i vaskemaskinen. Det er også med til at forlænge soveposens levetid, og de kommer typisk i polyester, silke, fleece eller merinould.

Sørg for de bedste forhold til natten

Soveposen er ikke det eneste, der sikrer dig en god nattesøvn, når du er ude i naturen. Din sovepose kan være nok så varm og isoleret, men hvis du ikke har et godt liggeunderlag, trænger kulde og fugt ind til dig. Kig på liggeunderlagets R-værdi, der fortæller noget om dets isoleringsevne. Jo højere R-værdi, jo bedre isoleringsevne. De fleste ligger på en værdi mellem 0 og 8, hvor 0 er til varmt sommerbrug, og 8 er til ekstreme forhold.

Sover du i meget koldt vejr, har din påklædning også meget at sige. Brug et godt sæt langt uldundertøj – merinould er noget af det bedste, fordi det er åndbart og svedtransporterende – og eventuelt en hue og halsedisse. Du kan også lægge et varmelegeme i bunden af soveposen. Fyld for eksempel en termoflaske med varmt vand og læg den i soveposen – så har du dejligt varme fødder hele natten.

Ofte stillede spørgsmål om soveposer

Har du stadig nogle ubesvarede spørgsmål, eller mangler du en opsummering på nogle af de vigtige pointer ovenover, skal du læse med her.

Hvad betyder EN 13537?

Den europæiske standard EN 13537 angiver, hvor varm en sovepose er. Standarden gør det nemmere for dig at sammenligne forskellige soveposer, fordi du kan se en nem angivelse af, hvor varm den er, og i hvilke temperaturer du kan bruge den i. Du skal dog være opmærksom på, at den er frivillig at bruge, så du kan ikke være sikker på, at producenten har testet efter standardens regler – flere vælger at lave deres egne test alligevel.

Hvilket materiale er bedst til soveposer?

Det bedste materiale til soveposer afhænger af, hvilke krav din sovepose skal leve op til. Skal den fylde så lidt som mulig, være ekstra varm og meget holdbar, er en sovepose med dunfyld det bedste valg. Hvis den skal være billigere, hurtigttørrende og god til fugtige og dampfyldte omgivelser, er fiberfyld dit bedste valg.

Hvordan vasker jeg min sovepose?

En fibersovepose er nem at vaske, fordi du blot kan komme den i vaskemaskinen ved 30 grader og almindeligt vaskemiddel. Det er en god idé at bruge en lav centrifugering, og så skal den bare hænges til tørre bagefter.

En dunsovepose er lidt sværere at vaske, da det er et mere sart materiale. Du bør vaske den på 20-30 grader på et skåneprogram med høj vandstand. Start på lav centrifugering og skru gradvist op – du kan også tilføje et par tennisbolde eller andre vaskebolde, der er med til at fordele dunene.

Hvor varm skal en sovepose være?

Din sovepose skal være så varm, som de omgivelser du skal sove i. Sover du ude om sommeren, er det ikke godt at bruge en sovepose, der er beregnet til vinteren. Led i stedet efter en til temperaturer på mellem 10 og 15 grader, der svarer til en gennemsnitlig nattetemperatur i den danske sommer. Er det derimod vinter med sne og høje minusgrader, skal du bruge en sovepose, der er beregnet til meget lavere temperaturer. Kig på temperaturangivelsen for at tjekke, om den passer til de betingelser, du skal bruge den til.

Anmeldelser af siden:

  • Aya Schulz 10/10

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.