Flash dør i 2020 – Længe leve HTML

Internettet udvikler sig med hastige skridt, og det har det gjort, lige siden det blev opfundet. Det betyder også nye metoder og teknologier. I en årrække har vi kendt til Flash, der er en computersoftware til brug af indhold. Det kan være ved visning af multimedieindhold eller ved streaming af lyd eller video. 

Desværre har Flash ikke den rette sikkerhed mere. For i takt med internettets udvikling er det blevet særdeles vigtigt med en computersoftware, der sikrer os hver eneste dag. Heldigvis er der nyt på vej. For i 2020 er det et farvel og tak til Flash. I stedet for er HTML det nye, der kommer til at sikre os endnu bedre i fremtiden. 

Flash vil uddø

Vi ser allerede, at Flash er væk på iOS og Android. Dette har faktisk været tilfældet i en række år, hvor Steve Jobs var den første til at sige nej tak tilbage i 2010. Google har samtidig valgt at blokere Flash-reklamer, så de ikke kan køre automatisk. Du skal i stedet for aktivt klikke på den, før den starter. Firefox har også blokeret nogle Flash-elementer, og så er Microsoft Edge også med på bølgen. 

Et af argumenterne for at lade Flash uddø er, at teknologien giver for mange sikkerhedsproblemer i hverdagen. Samtidig er den for performance-krævende, og så er det meget lettere at udvikle og vedligeholde webløsninger, hvis man arbejder med HTML. Derfor går vi en tid i møde, hvor det er HTML, der bliver den førende computersoftware. 

Hvad er HTML?

HTML er en forkortelse for HyperText Markup Language og betegner et opmærkningssprog, der gør det muligt at få tekst og billeder frem på en hjemmeside. Det giver samtidig mulighed for at få disse til at virke som links til andre sider, der også anvender HTML. Det gør det muligt for forskellige webbrowsere at skelne mellem teksttyper og vise indholdet, så det bliver korrekt formateret. 

Overskrifter vises eksempelvis med en større skrift og hyperlinks med den klassiske, blå skrift, som vi kender det. Samtidig er der mulighed for indlejring af video, billeder og meget andet. I dag står vi med version 5.0, der har fået indlejret mange nye koder. HTML er nemlig bygget op gennem kodning og består af et fast antal elementer, der kan tildeles en række egenskaber. Et kan eksempelvis være ved en overskrift, hvor der indsættes en særlig kode. 

HTML-spil og meget andet 

HTML har gjort det muligt at gøre meget andet end bare at indsætte tekst og billeder. Faktisk har du i dag så mange muligheder, at det kan være svært at kende til dem alle. Og den hastige udvikling har sørget for, at det hele kommer i god kvalitet. Et godt eksempel er HTML-spil, der virker særdeles godt og har en fremragende grafik. Et eksempel er Ben10 spil, der allerede nu er blevet meget populære over hele verden. 

Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan skabe med HTML i dag. Sikkerheden er selvfølgelig også en faktor, der er afgørende for udfasningen af Flash. For HTML er langt bedre, end det vi har haft hidtil. 

Udfordringer ved skift fra Flash til HTML

Det er selvfølgelig ikke noget, der forløber helt gnidningsfrit, når Flash skal udskiftes med noget andet. Mange ældre browsere er bygget op omkring Flash. Det betyder for mange brugere af disse ældre browsere, at de ikke kan modtage indhold, hvis Flash bliver fjernet. Dog er der en løsning i forhold til at for opdateret sin browser. 

Samtidig kan det også betyde, at der ikke kan blive leveret indhold af samme kvalitet, hvis Flash ikke længere kan anvendes. Det skal passe til brugernes internetforbindelser, og lige nu kan det nogle steder være svært at kunne klare HTML5 fremfor Flash. Dette er selvfølgelig grundet Flashs mange år på markedet, hvor HTML stadigvæk er i en indkøringsfase. 

Nogle websteder understøtter også forskellige streaming-formater, som HTML5-afspilleren ikke har mulighed for at afspille. Men i takt med at Flash udfases stille og roligt, vil disse formater bliver omformateret, så de kan afspilles i HTML. Man er nemlig også i gang med at undersøge muligheden for at ændre forskellige afspilleres foretrukne metode. På den måde vil HTML blive brugt som det første. Det er altså et spørgsmål om tid, før alle disse udfordringer bliver løst på den helt rigtige måde. 

Anmeldelser af siden:

  • Alma X. Theisdahl 10/10

You may also like...

1 Response

  1. spree glee says:

    Spændende hvad det kommer til at betyde for spilsider som Kongregate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.